Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Mikrosirut koirilla: Moderni ratkaisu lemmikkien seurantaan

Koirien turvallisuus ja hyvinvointi ovat aina olleet lemmikinomistajien sydäntä lähellä. Nykyaikainen teknologia tarjoaa ratkaisuja, jotka eivät ainoastaan helpota omistajien mieltä, vaan myös parantavat lemmikkien elämänlaatua merkittävästi. Yksi tällainen innovaatio on mikrosirut.

Näiden pienten, mutta kätevien laitteiden avulla turvallisuus, tehokkuus ja luotettavuus yhdistyvät. Tämä artikkeli sukeltaa syvälle mikrosirujen maailmaan – valottaen niiden toimintaa, etuja ja sitä, kuinka ne ovat muuttaneet tapaamme pitää huolta nelijalkaisista ystävistämme.
 

Näin mikrosirut toimivat

Mikrosirujen taika piilee niiden yksinkertaisuudessa ja tehokkuudessa. Pieni, riisinjyvän kokoinen siru sisältää passiivisen RFID (Radio Frequency Identification) -piirin, joka ei tarvitse omaa virtalähdettä toimiakseen. Tämä siru sijoitetaan eläimen ihon alle, yleensä niskan alueelle, nopeassa ja kivuttomassa toimenpiteessä.

Kun mikrosirutettu koira tuodaan löydettynä eläinlääkäriasemalle tai löytöeläintaloon, siru voidaan skannata erityisellä lukulaitteella. Lukulaite lähettää radioaaltoja, jotka aktivoivat sirun lähettämään takaisin ainutlaatuisen tunnuskoodin. Tämä koodi vastaa numeroa, joka on rekisteröity kansalliseen lemmikkirekisteriin yhdessä omistajan yhteystietojen kanssa.

Mikrosiru itsessään ei sisällä GPS-teknologiaa, eikä se pysty seuraamaan lemmikin live sijaintia reaaliajassa. Sen sijaan, sen pääasiallinen tehtävä on toimia pysyvänä tunnisteena, joka mahdollistaa lemmikin ja omistajan yhdistämisen. Tämän yksinkertaisen mutta nerokkaan teknologian ansiosta tuhannet eksyneet lemmikit ovat löytäneet tiensä takaisin kotiin. Mikrosirun käyttöönotto on yksinkertainen prosessi, joka tarjoaa pitkäaikaista turvallisuutta ja mielenrauhaa lemmikinomistajille.
 

Usein kysytyt kysymykset mikrosiruista

Sattuuko mikrosirun asettaminen lemmikille?

Mikrosirun asettaminen on nopea toimenpide, joka aiheuttaa vain vähäistä epämukavuutta lemmikille. Useimmat eläimet reagoivat hyvin vähän tai eivät ollenkaan sirun asettamiseen.

Kuinka kauan mikrosiru kestää ja täytyykö niitä vaihtaa?

Mikrosiru on suunniteltu kestämään koko lemmikin eliniän. Se ei tarvitse vaihtoa, paristoja tai huoltoa.

Voiko mikrosiru seurata lemmikkini sijaintia reaaliajassa?

Ei, mikrosiru ei ole GPS-laite eikä se tarjoa reaaliaikaista sijainnin seurantaa. Se sisältää vain ainutlaatuisen tunnisteen, joka voidaan lukea erityisellä lukulaitteella.

Ovatko lemmikkini tiedot turvassa mikrosirussa?

Kyllä, tiedot mikrosirussa ovat hyvin suojattuja. Vain valtuutetut tahot, kuten eläinlääkärit ja löytöeläintalot, pääsevät käsiksi näihin tietoihin.

Mitä minun pitää tehdä mikrosirun asettamisen jälkeen?

Mikrosirun asettamisen jälkeen on tärkeää rekisteröidä lemmikin tiedot asianmukaiseen lemmikkirekisteriin ja varmistaa myös, että omat yhteystiedot päivitetään rekisterissä, jos ne muuttuvat.

Voiko mikrosiru aiheuttaa terveysongelmia lemmikilleni?

Mikrosirut ovat laajalti testattuja ja niiden on todettu olevan hyvin turvallisia. Harvinaisissa tapauksissa voi ilmetä lievää ärsytystä asetuskohtaan, mutta vakavia terveysongelmia on raportoitu erittäin harvoin. Linkin takaa voi tutustua tarkemmin Kennelliiton hyväksymiin siruihin.
 

Sirujen hinnoista

Mikrosirujen vaihtelevat useista tekijöistä riippuen, kuten eläinlääkäriaseman sijainnista ja tarjotuista palveluista. Tyypillisesti mikrosirutuksen hinta liikkuu 40–80 euron välillä. Tämä sisältää sekä sirun asettamisen että rekisteröinnin. Hinta voi tuntua joillekin lemmikinomistajille merkittävältä, mutta on tärkeää muistaa mikrosirun tarjoama pitkäaikainen turva ja mielenrauha.

Monet eläinlääkäriasemat tarjoavat myös alennettuja hintoja, kun mikrosirutus tehdään osana muita toimenpiteitä, kuten pentutarkastusta. Tällöin sirutuksen hinta voi olla huomattavasti edullisempi, tyypillisesti noin 10-20 euroa per pentu. Tämä tekee sirutuksesta erittäin edullisen toimenpiteen, varsinkin kun otetaan huomioon sen tuoma turvallisuus ja se, että siru kestää koko lemmikin eliniän.

On myös hyvä ottaa huomioon, että jotkut eläinsuojelujärjestöt ja -yhdistykset voivat tarjota edullisempia tai jopa ilmaisia mikrosirutuksia osana kampanjoitaan lemmikkien turvallisuuden parantamiseksi. Nämä tarjoukset voivat vaihdella alueittain, joten on suositeltavaa ottaa yhteyttä paikallisiin eläinsuojelujärjestöihin.

Kokonaisuudessaan mikrosirun hinta on pieni sijoitus verrattuna sen tarjoamaan turvallisuuteen ja lemmikin omistajan mielenrauhaan. Kun otetaan huomioon lemmikin pitkäaikainen hyvinvointi ja mahdollisuus välttää kadonneen lemmikin aiheuttama stressi ja kustannukset, mikrosirun hinta muodostuu usein hyvin perustelluksi sijoitukseksi. Linkin takaa voi kurkata vinkit, joilla parantaa suhdetta koiraasi, jolloin se ei luultavasti lähde karkuteille alun perinkään!
 

Mikrosirutukseen liittyvä lainsäädäntö

Mikrosirutuksen lainsäädäntö vaihtelee merkittävästi eri maissa. Useissa Euroopan Unionin jäsenvaltioissa mikrosirutus on pakollista kaikille koirille. Myös Iso-Britanniassa vuodesta 2016 alkaen kaikkien koirien on oltava mikrosirulla merkittyjä ja omistajien on pidettävä rekisteröintitiedot ajan tasalla.

Tämän lainsäädännön tavoitteena on helpottaa kadonneiden lemmikkien palauttamista omistajilleen sekä edistää vastuullista lemmikinomistajuutta.

Toisaalta joissakin maissa, kuten Yhdysvalloissa, mikrosirutus on vapaaehtoista eikä lailla säädeltyä. Tästä huolimatta monet lemmikinomistajat valitsevat siruttamisen lemmikkiensä turvallisuuden takaamiseksi. Vapaaehtoisuudesta huolimatta monet eläinsuojelujärjestöt ja eläinlääkärit suosittelevat vahvasti mikrosirutusta.