Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Koirat elävät yhä pidempään – näin tuet oman karvaturrisi pitkäikäisyyttä ja toimintakykyä

Lähes 100 % koiranomistajista allekirjoittanee kliseiseltä kuulostavan ”koira on ihmisen paras ystävä” -toteamuksen. Koiran ja perheenjäsenten välille muodostuu merkityksellinen suhde. Se tosiasia, että koirien oletettavissa oleva elinikä on ihmisiin verrattuna huomattavan lyhyt, tuo siis vääjäämättä surua.

Peräti 509 000 suomalaisessa kotitaloudessa oli Tilastokeskuksen mukaan koira vuonna 2016, joten asia koskettaa monia. Koiran kuolema jättää jälkensä niin lapsiin kuin aikuisiin, eikä asian psykologista merkitystä tulisi koskaan vähätellä.

Vuosien saatossa koirien odotettavissa oleva elinikä on onneksi pidentynyt, mikä merkitsee käytännön tasolla useampia lenkkejä, useampia leikkihetkiä ja useampia herkkuja. Koirien mieltymykset ja tarpeet kuitenkin muuttuvat ikääntymisen myötä, mikä voi aiheuttaa haasteita koiranomistajalle.


Kiinnitä huomiota koiran suunterveyteen

Lemmikin tuntemusten tulkitseminen on herkkävireistä puuhaa, ja viestintä saattaa olla toisinaan vaikeatulkintaista. Odotettavissa olevan eliniän pidentyminen pakottaa tietenkin pohtimaan myös fysiologiseen puoleen liittyviä kysymyksiä.

Sairastumisriski kasvaa, erilaiset liikunta- ja tukielinten ongelmat lisääntyvät, ja koira voi kärsiä virtsanpidätysongelmista. Tämä on luonnollisesti stressaavaa niin lemmikille kuin omistajallekin.

Koirienkaan terveydestä puhuttaessa ei tule sivuuttaa suunterveyden merkitystä, joka on ratkaisevassa asemassa yleisterveyden kannalta. Esimerkiksi plakki, ientulehdukset ja bakteeri-infektiot tulisi näin ollen hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Koirien hampaidenpesua ei saisi myöskään laiminlyödä.


Liikunta ja ruokavalio ovat avainasemassa myös koirien hyvinvoinnissa

Koirin odotettavissa oleva elinikä on pidentynyt kansainvälisten tilastojen valossa 10,5 vuodesta 11,8 vuoteen vuodesta 2002 vuoteen 2016 saakka. Tämä selittyy osittain koiriin ja muihin lemmikkieläimiin liitttyvällä asennemuutoksella. Aiemmin lemmikit olivat etupäässä lemmikkejä, nykyään valtaosa pitää niitä perheenjäseninä.

Tämän myötä myös koirien terveyteen on alettu panostaa uudella tavalla. Kynnys eläinlääkärikäynnille on matalampi, ja koiran hyvinvoinnin ylläpitoon satsataan usein myös ennakoivassa mielessä.

Oletettavissa olevaan elinikään vaikuttaa koirien kohdalla muun muassa rotu, koko, elämäntavat ja huolenpidon laatu. Pienet koirat, kuten esimerkiksi chihuahuat, ovat yleensä pitkäikäisempiä.

Ihmisiin ja koiriin pätevät liikunnan ja ruokavalion suhteen samat lainalaisuudet: aktiivitsesti liikkuvat ja terveellisesti syövät koirat ovat yleisesti ottaen terveempiä ja pitkäikäisempiä.


Selvitä ruokahalun muutoksen syyt

Ikääntyvän koiran energiataso on pentuvaiheeseen verrattuna matalampi, joten painonlisäys on vanhemman koiran kohdalla tavallinen ongelma. Toisaalta esimerkiksi hammas- tai ienongelmat saattavat tehdä syömisestä tuskallista, jolloin koiran paino saattaa kääntyä laskuun.

Taustalla saattaa tietenkin piillä myös vakavampi syy, kuten syöpä, joten ongelman ilmaantuessa on viisainta käydä viipymättä eläinlääkärin pakeilla. Koiran käyttäytymistä kannattaa myös seurata: mikäli aiemmin ruokakupilleen innokkaasti sännännyt karvakaveri alkaa epäröidä syöntihetkellä, on syytä huoleen.

Toisaalta ruokahaluttomuus voi selittyä myös psykologisilla syillä. Esimerkiksi muutokset perhesuhteissa tai asuinpaikassa voivat aiheuttaa koiralle masennusta tai stressiä.


Leiki koirasi kanssa ja nauti yhteisestä ajastanne

Vuodet vierähtävät huomaamatta, ja vasta pentuvaiheessa ollut haukahteleva ystävä on pian seniori-ikään ehtinyt koiravanhus. Vuosien saatossa jaetut ilot ja surut luovat omistajan ja koiran välille ainutlaatuisen siteen, joka ei ole hevillä korvattavissa.

Koiran kuoltua lohtua ei kannata hakea saman tien uudesta eläimestä, vaan suru kannattaa käydä läpi kaikessa rauhassa. Vaikka lemmikin menetys on musertava kokemus, on elämässä toivoa antavia pilkahduksia synkimpinäkin hetkinä. Esimerkiksi pelaamalla bonuksilla voi saada ajatuksia mukavasti muualle, ja suosikki-tv-sarjan uusi jakso voi tuoda hymyn huulille kyynelten keskellä.

Koirasi kanssa elämäsi tarina on ainutlaatuinen, ja surun hälvettyä ajankohtaiseksi voi lopulta tulla uuden karvaisen perheenjäsenen hankinta. Uudesta lemmikistä ei kannata tuntea syyllisyyttä, sillä edesmennyt karvakaveri olisi taatusti vain hyvillään siitä, että omistajalla on kaikki kunnossa.