Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Viisi tapaa ottaa parempia kuvia koirastasi

Yhä useampi meistä valokuvaa koiraansa säännöllisesti. Monet haluavat jakaa otoksia koiraystävästään esimerkiksi sosiaalisen median kanavissaan, mutta täydellisen otoksen saaminen on haastavaa.

Kun mallina on elävä olento, saattaa seesteiseksi suunniteltu kuvaustilanne muuttua varsinaiseksi sirkusesitykseksi. Hyvästä yrityksestä huolimatta kamera ei tahdo pysyä karvakaverin menossa mukana, ja lopputuloksena on kymmenittäin tärähtäneitä tai alivalottuneita kuvia, joita Instagramin filtterikään ei enää pelasta.

 

Ole kärsivällinen

Koiralle ihmisen eleet eivät ole yhtä ilmeisiä kuin ihmiselle itselleen. Alati muuttuva asento ja liikkuvat kädet voi tuoda koiralle mieleen leikkikutsun. Jos koirasi osaa pysyä paikoillaan käskystä, on kuvaustilanne huomattavasti helpompi kuin vilkkaan pennun kanssa.

Oli tehtävänä sitten paikoillaan pysyminen, takajaloillaan seisominen tai hyppääminen, kiitä onnistuneesta suorituksesta vaikkapa nameilla. Näin kuvaustilanteesta tulee koiralle mielekäs, eikä se stressaannu tilanteesta.

 

Laskeudu koiran tasolle

Katsoessasi muiden ottamia kuvia huomaat, että valtaosa niistä on otettu koiran tasolta. Parhaan lopputuloksen saatkin kyykistymällä karvakaverisi toveriksi lattialle. Mikäli koirasi on pikkiriikkinen, etkä halua maata maassa, kannattaa pihalla kuvatessa hyödyntää esimerkiksi pieniä mäkiä ja kumpareita.

Hauskan efektin voit saada laskeutumalla vieläkin alemmas. Alaviistosta kuvaamalla iso koira voi näyttää todella uljaalta jättiläiseltä!

 

Ohjaa koiraa

Koiratkaan eivät aina ole kuvissa edustavimmillaan. Jos kuvatilanne on koirasta hämmentävä tai epämiellyttävä, näkee sen myös lopputuloksesta. Pyri saamaan koirasi parhaat puolet esiin vaikkapa lelulla, namilla tai äänellä houkuttelemalla. Erityisesti korvien asentoon on hyvä kiinnittää huomiota – luimussa olevat korvat ovat harvoin kuvaukselliset.

Mikäli et halua koiran katsovan suoraan sinuun tai kameraasi, voit houkutella sen katsetta pois kamerasta esimerkiksi äänen tai namin avulla. Jos sinulla on käytössäsi pari apukäsiä, siitä ei ole koskaan haittaa kuvaustilanteessa!

 

Kiinnitä huomiota valoon

Valo on valokuvauksen a ja o. Kiinnitä huomiota siihen, tuleeko valo koiran edestä, sivusta vai takaa. Mikään niistä ei ole väärä ratkaisu, mutta valintasi vaikuttaa runsaasti lopputulokseen. Kokeilemalla selviää, mikä juuri sinun mielestäsi näyttää parhaalta.

Usein suoraan kohteen edestä tuleva valo on kokemattomalle kuvaajalle helpoin ratkaisu, joka varmimmin onnistuu.

Kohteen takaa tuleva valo on myös usein upea, mutta hieman haastavampi saada onnistumaan niin, että mallin kasvoillekin riittää valoa. Mikäli tumma koirasi näyttää vaaleaa taustaa vasten vain mustalta möykyltä, voit heijastaa valoa koiran kasvoihin vaikkapa isolla valkoisella kartongilla tai peilillä.

Puhelimen tai kameran oma salama näyttää harvoin hyvältä.

 

Käytä lyhyttä suljinaikaa

Nykyisin kuvausasetusten säätäminen manuaalisesti on mahdollista monella puhelimellakin. Mikäli manuaaliasetusten säätö ei ole sinulle tuttua, kannattaa kuvatessa valita puoliautomaattiasetus, jolla säädät itse vain suljinaikaa ja kamera laskee muut asetukset sopiviksi sen mukaisesti. Kamerasta riippuen tämä puoliautomaattiasetus löytyy ”tv” tai ”s” merkinnän takaa.

Mitä nopeampi suljinaika kamerassasi on, sitä epätodennäköisemmin kuva tärähtää. Jos koira on jotakuinkin paikallaan, suljinajaksi riittää 1/200, mutta liikkuvan koiran kuvauksessa 1/500:kaan ei ole liioiteltua.

Iloisia kuvaushetkiä!