Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Toimistokoirat alentavat ihmisten lisäksi myös omaa stressitasoaan

Suomessa koirien yksinoloon on viime vuosina kiinnitetty yhä enemmän huomiota, ja koirat kulkevat usein omistajiensa mukana esimerkiksi harrastuksissa ja kyläreissuilla.

Toisinaan koirat pääsevät mukaan jopa töihin ja toimistokoirat ovatkin Suomessa jo melko tuttu ilmiö.

Koiran vaikutukset työyhteisöille positiivisia

Hyväntuuliset karvakorvat levittävät hyvää mieltä myös ympärilleen. Useiden tutkimusten mukaan koiran läsnäolo laskee verenpainetta ja sykettä, auttaa keskittymään nykyhetkeen ja kasvattaa hyvän olon tunnetta. Toimistolla oleva koira voi siis parhaimmillaan laskea työntekijöiden stressiä ja nostattaa työyhteisössä positiivista ilmapiiriä.

Vaikka koiran rapsuttaminen saattaakin toisinaan viedä minuutin tai pari arvokasta työaikaa, on sen tuomat positiiviset vaikutukset työnteolle kuitenkin merkittävät.

- Työpaikalla stressitasojen laskun lisäksi koira voi poistaa työpaikan sisäisiä jännitteitä, kerrotaan Toimistokoirat ry:n verkkosivuilla.

Eroahdistuksesta kärsivälle koiralle yhteinen työpäivä on palvelus

Ihminen ei kuitenkaan ole ainoa, jonka stressitaso laskee ihmisen ja koiran yhdessäolon ansiosta. On nimittäin osoitettu, että myös monet koirat stressaantuvat yksin jäädessään. Kun ihminen poistuu kotoa, saattaa eroahdistunut koira muuttua passiiviseksi, tuhota paikkoja tai haukkua.

Omistaja ei välttämättä ole aina edes tietoinen siitä, että oma koira kärsii eroahdistuksesta, sillä kotoa poistuminen voi sujua ilman mitään merkkejä poikkeavasta käytöksestä. Esimerkiksi ääntelyn koira aloittaa tutkimuksen mukaan vasta keskimäärin kolme minuuttia sen jälkeen, kun ihminen on poistunut ovesta.

Työyhteisön hyväksyntä välttämätöntä

Täysin kiistaton asia koira työpaikalla ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi koira-allergikoille uusi karvainen työkaveri saattaa aiheuttaa ikäviäkin oireita. Onkin hyvä varmistaa jokaiselta työyhteisön jäseneltä etukäteen, sopiiko koiran ilmaantuminen työpaikalle kaikille.

Allergioitakaan ei kuitenkaan kannata heti säikähtää, sillä monet allergikotkin pärjäävät hyvin koiran kanssa samassa tilassa, eikä lievä allergia yleensä oireile ilman kosketusyhteyttä eläimeen.

Viisaina eläiminä koirat oppivat yleensä välttämään niitä yksilöitä, joilta ne eivät saa huomiota. Mikäli koirasi ei siis kiinnosta kollegaasi, on tilanne todennäköisesti muutaman kohtaamisen jälkeen molemminpuolinen ja koira antaa aikaansa ennemmin niille, jotka ovat siitä kiinnostuneita. Koirista piittaamaton ihminen saa siis todennäköisesti jatkossakin keskittyä työhönsä ilman karvaisen assistentin apua.

Kaikki työpaikat eivät sovi koirallekaan

Työpaikkakoirasta haaveillessa on ehdottoman tärkeää miettiä tarkasti työpaikan luonnetta. Lähtökohtaisesti rauhalliset toimistoympäristöt ovat varmasti koiralle mieluisia, mutta esimerkiksi kovaäänisten tehtaiden tai vilkkaiden myymälöiden kohdalla on syytä muistaa myös koirasi luonne.

Onko se hälinään tottunut, vai kaipaako se kuitenkin enemmän omaa rauhaa?