Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Rauhoittuminen on yksi koiran tärkeimmistä taidoista – näin opetat sen pennulle

Erityisesti pentukoirien meno saattaa toisinaan olla niin vauhdikasta, että itseäkin hengästyttää. Aktiivinen pentu nykii lenkillä hihnaa ja nukkumaan mennessäkin maraton talon ympäri houkuttaisi huomattavasti enemmän kuin oma peti.

Vaikka tällainen käytös onkin pennulla täysin normaalia, myös rauhoittuminen on taito, jonka oppimiseen pentu tarvitsee ihmisen tukea.


Kehu rauhoittumisesta

Kuten käskyjä ja temppuja opettaessa, myös rauhoittumista harjoitellessa on tärkeää muistaa kehujen merkitys. Kehu siis koiraa aina, kun se on jo rauhallinen. Kehuessa on hyvä puhua rauhallisella äänellä ja esimerkiksi silittää koiraa, jotta pentu ei innostu puheestasi turhaan.

Mikäli aikeenasi on opettaa pentu rauhoittumaan käskystä, voit ottaa kehuun mukaan sanan, johon aiot käskyn liittää. Tällainen sana voisi olla esimerkiksi ”rauha”. Näin koira oppii liittämään sanan tilanteeseen, eli tässä tapauksessa rauhalliseen oloon.


Tarjoa nameja

Mikäli koira innostuu nameista, voi rauhoittumista opettaa myös käskyn tavoin. Voit opettaa sille esimerkiksi makuulle menon ja silittää sitten makaamaan käynyttä koiraa palkiten sen nameilla ja rauhallisilla silityksillä. Yhdistä jälleen koiran rauhoituttua tilanteeseen haluamasi sana.

Nameja tarjotessa on kuitenkin hyvä muistaa, että jotkut koirat innostuvat myös nameista. Älä siis suotta palkitse koiraa pelkästä makuulla käymisestä, vaan odota erityisesti onnistuneita toistoja jo tehtyäsi koiran rauhoittumista ja palkitse vasta oikeasti rento koira.


Kosketa koiraa

Rauhallinen kosketus tehostaa usein rauhallista puhetta. Silitä, sivele ja kokeile vaikka hierontaa. Parhaiten tämä onnistuu, mikäli istut koiran viereen lattialle sen maatessa kyljellään.

On tieteellisesti tutkittu, että hieronta laskee stressitasoa ja vapauttaa koirassa endorfiineja.


Kiinnitä huomiota toimintoihin

Koiran vireystila määrittyy suurelta osin siitä, mitä aktiviteettia koiran kanssa harrastetaan. Revittävä liikunta, kuten agility, repimisleikit tai pallon heitto nostavat koiran vireystilaa. Et siis saa koiraa rauhoittumaan niin kutsutulla väsyttämisleikillä, vaan päinvastoin lisäät sen aktiivisuutta.

Sen sijaan rauhalliset metsälenkit tai tasatahtinen pyörän vieressä lenkittäminen rauhoittavat koiraa. Muista kuitenkin, että pitkä ja raskas liikutus ei kuulu pennuille.

Varmista myös, että koirasi saa tarpeeksi liikuntaa. Aktiivisimmat koirarodut vaativat usean kilometrien lenkkejä monta kertaa päivässä. Vain hyvin harva koira saa riittävästi liikuntaa pelkästä pissareissusta takapihalle.

Liikunnan lisäksi koiran rauhoittamisessa kannattaa suosia myös aivojen aktivointia, kuten etsimisleikkejä, uusien taitojen opettelua tai jäljestämistä.


Lähteet:
Koirakoulu Kompassi