Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Punkit ovat täällä taas! Kuinka suojata koira?

Punkit ovat tuttu jokavuotinen riesa lähes koko Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Korkeassa ruohikossa ja aluskasvillisuudessa vaanivat punkit ilmestyvät takaisin luontoon, kun lämpötila nousee yli kymmenen asteen. Punkit levittävät niin ihmiselle kuin koirillekin vaarallisia tauteja, kuten borrelioosia ja babesiaa. Tartunnat ovat kuitenkin helposti ehkäistävissä säännöllisellä punkkitarkastuksella ja oikeaoppisella punkin poistolla.


Lisää rutiineihin päivittäinen punkkitarkastus

Koiralle on hyvä suorittaa punkkiratsia vähintään kerran vuorokaudessa. Erityistä tarkkuutta tulee noudattaa pään aluetta, kaulaa, mahaa ja raajojen sisäpuolia tutkittaessa, sillä punkin suosikkikohdat ovat harvaturkkisia ja ohutihoisia.

Punkit kasvavat vasta verta imettyään, joten erityisesti vasta kiinnittyneet punkit voivat olla vaikeita havaita. Punkkitarkastus onkin hyvä uusia muutaman tunnin kuluttua lenkistä, jotta mahdolliset huomaamatta jääneet punkit voi havaita helpommin.

Vuorokausittaista tarkastusväliä ei ole syytä ylittää, sillä borrelioosia kantava punkki voi tartuttaa kantajansa nopeimmillaan jo 12 tunnin kuluessa kiinnittymisestä. Useimmiten bakteerin siirtyminen punkin suolistosta puremakohdan kautta uuteen isäntään vie kuitenkin yleensä noin vuorokauden.


Poista punkit oikein

Jos havaitset koirassasi punkin, tulee se poistaa välittömästi. Hyviä välineitä punkin poistoon ovat punkkipihdit, punkkirauta tai punkkilasso, mutta tarvittaessa poisto onnistuu tavallisilla pinseteilläkin.

Pyri aina poistamaan punkki mahdollisimman läheltä koiran ihoa, sillä punkki ei saisi rikkoutua poistaessa. Mikäli punkki räjähtää, voi bakteeri kulkeutua puremahaavaan. Myös koiraan kiinni jäänyt suuosa voi aiheuttaa tulehduksen. Apuna ei tulisi ikinä käyttää ylimääräisiä aineita, kuten öljyä, teippiä tai kynsilakanpoistoainetta, sillä nämä saattavat rikkoa punkin.

Poista siis punkki avaamalla koiran turkkia niin, että saat punkkiin hyvän näköyhteyden. Aseta punkkipihdit tai -lasso punkin pään ympärille mahdollisimman lähelle koiran ihoa ja vetämällä se varovasti ja kokonaisena pois iholta. Tarkista tämän jälkeen puremakohta sen varalta, että haavaan on jäänyt vielä jokin punkin osa. Pieni haava-alueelle jäänyt suuosa ei ole tartuntariski, mutta se voi vierasesineenä aiheuttaa tulehduksen.

Desinfioi puremakohta ja tarkkaile sitä säännöllisesti. Punainen ympyrän muotoinen jälki voi olla merkki borrelioositartunnasta.

Punkki tulee hävittää huolellisesti esimerkiksi polttamalla tai asettamalla poistettu punkki teipin väliin. Muista pestä kädet!


Käytä punkintorjuntavalmisteita tarvittaessa

Punkkien torjuntaan on olemassa myös erilaisia antiparasiittisia aineita, jotka voivat tappaa punkkeja tai estää niiden kiinnittymisen. Näitä ovat muun muassa levitettävät tuotteet, suihkeet ja kaulapannat, joita voit ostaa apteekista tai joissain tapauksissa myös eläintarvikeliikkeistä.

Valmisteen käytön aloittaessa on hyvä muistaa, että niistä voi tulla sivuvaikutuksia. Mikäli oireita ilmenee, on syytä kokeilla jotain muuta valmistetta. Punkkikarkoitteet ovat tarpeellisia erityisesti silloin, jos punkkien esiintyvyys on alueella suurta.

Lisäksi koira on mahdollista rokottaa borrelioosia vastaan, mutta rokotteen kannattavuudesta ei ole olemassa yksiselitteistä näyttöä.


Lähteet:
Zooplus 
Keuruun Eläinklinikka 
Yle 
Avainapteekki