Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Koronavirus voi tarttua myös koiraan, mutta syytä huoleen ei ole

Koronaviruksen myllätessä maailmalla myös koirilla on diagnosoitu koronavirusta, kertoo muun muassa MTV.

Hongkongissa oireettomalta koiralta löydettiin koronavirusta ja Australiassa kokonainen vinttikoiria kasvattava tila laitettiin karanteeniin koronaviruksen vuoksi. Koirille virus ei ole hengenvaarallinen, mutta se aiheuttaa vilustumista, oksentelua ja ripulia.

Suomalaisasiantuntijat: ei syytä huoleen

Tautien tarttuminen ihmisistä lemmikkiin ei ole mahdotonta, mutta suomalaisasiantuntijoiden mukaan syytä huoleen ei ole. Esimerkiksi influenssat ja vatsataudit voivat toisinaan tarttua nisäkkäästä toiseen, eikä koronaviruksen tarttumistakaan pidetä mahdottomana.

- Se (korona) on lepakoiden virus ja päätynyt myös muurahaiskäpyyn, kaikki me olemme nisäkkäitä, toteaa Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti MTV:lle.

Professori ei kuitenkaan usko, että koirien tartunnoilla olisi merkitystä koronaviruksen leviämisen kannalta.

- Koirat eivät tätä tautia käy Italiasta tai Kiinasta hakemassa, vaan ihmiset sitä levittävät.

Tartuntatautien leviäminen eri lajien välillä on muutenkin harvinaista, sillä eri eläinlajit voivat poiketa toisestaan hyvinkin paljon. Esimerkiksi linnuilla ruumiin lämpötila on ihmisiä korkeampi, kun taas sian ja ihmisen kehot ovat suurelta osin toisiaan vastaavat. Näin ollen tautien leviäminen ihmisistä lintuihin tai toisinpäin on hyvin epätyypillistä, kun taas ihmisen ja sian välillä tartunta voi tapahtua herkemmin.

Hongkongin koronakoira oireeton

Hongkongin hallituksen mukaan koronadiagnosoitu koira on heikosti positiivinen, eli sen elimistöstä löytyy tartunnan tai saastuneen ympäristön vuoksi matala koronaviruspitoisuus. Koira ei kuitenkaan oireile ja Hongkongin terveysviranomaiset näkevätkin mahdollisena, että koira on vain taudin kantaja.

Hongkongissa koronavirustartunnan saaneiden ihmisten lemmikit ovat omistajiensa tavoin määrätty 14 päivän mittaiseen karanteeniin. Koronapositiivisen näytteen antanut koira pysyy karanteenissa niin kauan, että se antaa puhtaan näytteen.

Myös Australiassa vinttikoirakilpailuja järjestävä Grayhound Racing Victoria on ilmoittanut laittavansa kaikki vinttikoirat karanteeniin, sillä paikalliselta vinttikoiratilalta on löytynyt koronavirusta. Yrityksen mukaan virus ei ole koirille hengenvaarallinen, eikä sen pitäisi tarttua koirasta ihmiseen.

Yrityksen edustaja Alan Clayton kertoo, että kaikkien kilpailuihin osallistuneiden koirien omistajiin ollaan yhteydessä.

-- --

Lähteet: 
MTV 
9News