Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Koiran ulkoiluttaja – muista myös nämä neljä asiaa syksyllä

Kesä toi mukanaan monia mahdollisia vaaratilanteita, kuten kuumat autot, sinilevä ja kyykäärmeet. Syksykin tuo mukanaan omat riskinsä.

Hevoskastanjat ja tammenterhot

Vaikka tammenterhot ja hevoskastanjat ovat metsäneläinten kestosuosikkeja, eivät ne ole koiralle sopivaa ravintoa. Erityisesti uteliaan karvakorvan mielestä tammenterhot tai hevoskastanjat voivat vaikuttaa namipaloilta tai hyviltä leluilta, mutta pahimmillaan naposteluhetkestä voi seurata myrkytys.

Tammenterhot sisältävät tanniinia, joka on suurina määrinä vaarallista koiralle ja saattaa aiheuttaa maksa- ja munuaisvaurioita. Hevoskastanjat puolestaan voivat aiheuttaa oksentelua, ruokahaluttomuutta, ripulia, hermosto-oireita, apaattisuutta ja lisääntynyttä syljen eritystä.

Pennuille ja pienikokoisille koirille hevoskastanjat ja tammenterhot ovat myös tukehtumis- ja suolitukosriski suuren kokonsa vuoksi.


Pysy valppaana sienimetsässä

Monille koiranomistajille sieniretket yhdessä karvaisen kaverin kanssa ovat syksyn kulta-aikaa. Metsässä rämpiminen onkin hyvää liikuntaa niin ihmiselle kuin koirallekin.

Metsässä liikkuessa tulee kuitenkin pysyä valppaana, sillä useat sienilajit ovat koiralle vaarallisia. Koira olisikin syytä pitää erossa ainakin punakärpässienistä, ruskokärpässienistä, pantterikärpässienistä, valkoisista kärpässienistä, kavalakärpässienistä, suippumyrkkyseitikeistä sekä korvasienistä.

Vahingossa suuhun päätynyt sieni aiheuttaa koiralle useimmiten pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Mikäli epäilet koirasi syöneen myrkyllisiä sieniä, ota yhteyttä eläinlääkäriin, sillä oireet voivat ilmaantua vasta päivien kuluttua myrkyllisen sienen syömisestä.


Tarkista turkki hirvikärpästen varalta

Yksi syksyn inhottavimmista tuttavuuksista on hirvikärpänen. Aina jatkuviin pakkasjaksoihin saakka riesana viihtyvät hirvikärpäset kiinnittyvät mieluiten hirviin, mutta valitsevat toisinaan isäntäeläimekseen myös ihmisen tai koiran. Hirvikärpäsille kelpaa ravinnoksi vain hirven veri, mutta hirvikärpäsen purema saattaa aiheuttaa koiralle allergisen reaktion.

Koiran turkki kannattaakin siis tarkistaa hirvikärpästen varalta aina metsälenkin jälkeen. Osa markkinoilla olevista punkkikarkotteista karkottaa myös hirvikärpäsiä, joten halutessasi voit turvautua niiden apuun.
 

Punkit vaanivat pitkälle syksyyn

Vaikka syksy saapuu, ei kannata huokaista helpotuksesta ainakaan punkkien kohdalla. On nimittäin tutkittu, että puutiaisia esiintyy syyskuussa jopa lähes puolet kesäkuukausia enemmän. Punkit siirtyvätkin talvilevolle vasta silloin, kun lämpötila laskee viiden asteen alapuolelle.

Syksyllä esiintyvät punkit ovat yleensä kooltaan pieniä, joten niitä on vaikeaa havaita. Tarkka päivittäinen punkkiratsia onkin tarpeen vielä pitkälle syksyyn. Mitä pidempään punkki on kiinnittyneenä koiraan, sen todennäköisemmin punkki aiheuttaa borrelioosia, anaplasmoosia tai puutiaisaivokuumetta.Lähteet:
Cision 
Koiratpunkkejavastaa
Agria