Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Koiran nenän kuviointi on uniikki – tiesitkö tämän ja neljä muuta faktaa koirasi nenästä?

Monet meistä tietävät, että koiran hajuaisti on tuhansia kertoja ihmisen hajuaistia parempi. Mutta olisitko arvannut, miten kiehtova ja ainutlaatuinen karvakaverisi nenä muutenkin on?

1. Koiran nenä on yhtä uniikki, kuin ihmisen sormenjäljet

Tiesit varmasti, että ihmisen voi identifioida sormenjälkien perusteella, mutta oletko koskaan kuullut, että koiran voi tunnistaa nenästään?

Nenän päällä kulkevat urat ovat niin ainutlaatuiset, että kahden samanlaisen kirsun löytäminen maan päältä lienee mahdottomuus. Kanadan kennelyhdistys Canadian Kennel Club onkin hyväksynyt kirsunjäljet koiran tunnistamistavaksi vuodesta 1938 alkaen. 

2. Koirat haistavat syövän

Koiran hajuaisti on ainutlaatuinen ja koirat kykenevätkin haistamaan syövän lähes sataprosenttisella varmuudella. Esimerkiksi The Journal of Urologyn 2015 julkaisemassa tutkimuksessa selvisi, että koulutetut koirat onnistuivat tunnistamaan eturauhassyövän virtsanäytettä haistamalla 93 prosentin todennäköisyydellä!

Toistaiseksi koirat pystyvät tunnistamaan ainakin ihosyövät, virtsarakon, keuhko- rinta- ja munasarjasyövät.

3. Pentukoiran nenä toimii lämpötutkana

Vastasyntyneellä pennulla on taito suunnistaa emokoiran tissille nenässä sijaitsevien lämpösensoreiden avulla. Koska pentujen näkö- ja kuuloaisti alkaa toimia vasta hieman myöhemmin, on lämpötutkana toimiva nenä ensiluokkainen selviytymiskeino.

4. Läähättävä koira haistaa huonommin

Kun koira läähättää esimerkiksi kuumuuttaan, on sen hajuaisti jopa 40 prosenttia normaalia heikompi. Niinpä esimerkiksi kesäkuumalla tai riehakkaiden leikkien jälkeen hajuaisti putoaa lähes puolella.

5. Nenän kuivuus ei kerro koiran terveydentilasta

Vastoin monille tuttua uskomusta, kostean koiran nenän tehtävä ei suinkaan ole kertoa koiran terveydestä. Märän nenän tehtävä on nimittäin hajuaistin tehostaminen – kun nenä on kostea, tarttuu siihen pienetkin hajuhiukkaset paremmin.