Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Kahdeksan lajia, joita koiran kanssa voi harrastaa

Onko elämä koirasi kanssa kaavoihin kangistunutta – sama lenkki muutaman kerran päivässä ja ruoka nenän eteen kellontarkasti?

Sekä sinun että koirasi arkea voi piristää uusi harrastus! Kasasimme yhteen kahdeksan lajia, joista löytyy varmasti sopiva jokaiselle koirakolle!

Agility

Ketteryyttä ja nopeutta kehittävä agility on monen koiran suosikkilaji. Agilityssä koiran tehtävä on suorittaa rata, joka koostuu esteistä, pujottelukepeistä, putkista ja kontaktiesteistä ihmisen ohjaamana. Lajia voi kilpailla kolmella eri tasolla, joista haastavin on 3-luokka.

Hyvät pisteet saadakseen koirakon on suoritettava rata mahdollisimman nopeasti ja virheettä.

Agility sopii lähtökohtaisesti kaikille terveille koirille. Kehitykselle haitalliset tehtävät, kuten nopeat käännökset ja mekaaninen hyppytreeni jätetään pentukoirien kanssa tekemättä. Myös ylipainoisten ja seniorikoirien kohdalla tulee olla harkitsevainen, ettei rankka laji aiheuta haittaa koiran elimistölle tai rasita sitä liikaa. 

Tottelevaisuuskoulutus, eli toko

Toko on hyödyllinen laji jokaiselle koiralle. Ideana lajissa on suorittaa ohjaajan pyytämät liikkeet mahdollisimman tarkasti ja hallitusti. Tokosta tuttuja liikkeitä ovat esimerkiksi luoksetulo, paikallaan makaaminen, seuraaminen, kauko-ohjaus ja noutaminen.

Tottelevaisuuskoulutus jaetaan neljään eri vaikeustasoon: alokas-, avoin-, voittaja-, ja erikoisvoittajaluokka. Kilpaillakseen tokossa koiran tulee olla tunnistusmerkitty ja rokotettu rokotusohjelman mukaisesti.

Rally-toko

Rally-toko on Suomessa melko tuore tulokas. Se yhdistää niin tokon, koiratanssin kuin agilitynkin piirteitä. Avainsana lajissa on ilo ja suoritus onkin sitä parempi, mitä iloisempaa koirakon meno on. Laji sopii jokaiselle koiralle.

Rally-toko suoritetaan radalla, joka koostuu 10-20 tehtäväkyltistä, joista jokaisessa kerrotaan jokin liike, kuten esimerkiksi asento, suunnan- ja vauhdinmuutos, pujottelu tai pyörähdys. Kyltit etäisyys seuraavaan on kolmesta viiteen metriä.

Tokon tavoin myös rally-toko jaetaan neljään eri vaikeustasoon: alokas-, avoin-, voittaja-, ja mestariluokka.

Palveluskoiralajit

Palveluskoirien koelajeihin kuuluvat hakukoe, jälkikokeet, viestikoe, etsintäkoe, suojelukokeet, valjakkohiihto, opastuskoe ja pelastuskoirakokeet. Ennen palveluskoirakokeisiin osallistumista tulee koiran suorittaa hyväksytysti käyttäytymiskoe.

Käyttäytymiskokeeseen osallistuakseen koiran tulee olla tunnistusmerkitty ja rekisteröity.

Palveluskoiralajit eivät sovi kaikille koirille, sillä kilpailemaan pääsee vain tietyn rotuisen koiran kanssa. Tällaisia rotuja ovat esimerkiksi belgianpaimenkoira malinois, bordercollie ja saksanpaimenkoira. Mikäli hinkua kilpakentille ei ole, voi lajia toki harjoitella minkä rotuisen koiran kanssa hyvänsä.

Koiratanssi

Koiratanssi on kahdesta eri kilpailumuodosta koostuva laji, joka sopii kaikille koirille. Kilpailulajit ovat seuraaminen musiikin kanssa, sekä vapaaohjelma eli freestyle. Seuraamisessa musiikin tahdissa, eli heelwork to musicissa koiran tehtävänä on seurata ihmistä eri asennoissa. Freestyle puolestaan tarkoittaa useimmiten musiikin tahtiin suoritettavia temppuja.

Laji on vauhdikas, mutta se sopii lähtökohtaisesti kaikille koirille. 1,5-4 minuutin mittaisen ohjelman aikana koira saa olla paikoillaan vain kymmenen sekuntia yhtäjaksoisesti. Koiratanssia voi kilpailla kolmella eri tasolla: alokas-, avoin- ja voittajaluokassa.

Canicross

Canicross on rankka laji, jossa koira ja ihminen suorittavat yhdessä juoksuradan. Juoksuradan aikana ihminen ja koira ovat kiinnitettynä toisiinsa juoksutaluttimella. Juoksuradat suoritetaan usein vaihtelevassa maastossa, jossa koiran tehtävä on vetää juoksijaa tasaisesti niin ylä- kuin alamäessäkin.

Laji on vaativa niin koiralle kuin ihmisellekin, eikä sitä suositella nuorille koirille. Canicrossiin soveltuvan terveen aikuisen koirankin kanssa tulee olla hyvin tarkka siitä, että lajin harrastaminen suoritetaan koiran ehdoilla, eikä esimerkiksi hellesäällä treenata koskaan.

Canicross-kilpailuissa matkat ovat pääsääntöisesti yhdestä seitsemään kilometriä ja arvostelukriteerinä on nopeus.

K9 Nose Work

K9 Nose Work on nenätyöskentelyä, jossa koiran tehtävänä on etsiä hajutisleitä, kuten eukalyptusta, laakerinlehteä tai laventelia. Hyväksytyn hajutestin suoritettuaan koira voi osallistua neliosaiseen kokeeseen, joka koostuu laatikko-, sisä-, ulko-, ja ajoneuvoetsinnästä.

K9 Nose Work on ensisijaisesti koiran laji, sillä koiran annetaan etsiä hajutisleitä itsenäisesti. Ohjaajan tehtävä on tarkkailla ja lukea lemmikkinsä elekieltä ja tekemistä, sekä palkita koiraa.

Laji soveltuu kaikenlaisille koirille, eivätkä useimmat sairaudetkaan rajoita lajin harrastamista. K9 Nose Work sopii mainiosti myös aroille ja epäsosiaalisille koirille.

Dobo

Dobo on Suomessa syntynyt laji jossa ohjaaja ja koira suorittavat yhdessä niin koiran kuin ohjaajankin kehonhallintaa ja -koordinaatiota parantavia liikkeitä. Lajissa käytetään apuna suuria palloja ja tasapainotyynyjä.

Dobo on hyvää kuntoilua niin koiralle kuin ihmisellekin, ja se parantaa myös koiran ja ihmisen välistä luottamusta. Monipuolinen laji sopii kaikille koirille, sillä se voidaan helposti räätälöidä yksilölle sopivaksi.

LÄHDE: Musti ja Mirri