Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Vastaako koiran elinvuosi seitsemää ihmisen vuotta?

Olet varmasti kuullut vanhan uskomuksen, jonka mukaan yksi koiran elinvuosi vastaa seitsemää ihmisen vuotta. Ainakaan labradorinnoutajien kohdalla tämä ei pidä paikkaansa, ounastelee Kalifornian yliopiston tutkijat. 

Taannoin julkaistun tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että tiukkaan uskottu myytti koiran ja ihmisen ikävuosien vastaavuudesta ei todennäköisesti pidä paikkaansa.

Uskomuksen mukaan koiran ihmisiän selvittääkseen tulee sen ikä kertoa luvulla seitsemän, jolloin esimerkiksi yksivuotias koira olisi ihmisten iässä seitsemänvuotias ja niin edelleen.
 

Ikää ei voida selvittää kertolaskulla

Kalifornialaistutkijoiden saavuttamien tulosten mukaan nuoret koirat ikääntyvät huomattavasti ihmistä nopeammin. Esimerkiksi vuoden ikäinen koira vastaakin iältään jo 30-vuoden ikään ehtinyttä ihmistä.

Seuraavien elinvuosiensa aikana koira ei kuitenkaan ikäänny yhtä kovalla vauhdilla, vaan 4-vuotias koira vastaa 52-vuotiasta ihmistä. Mitään yksiselitteistä kertolaskua ei siis voida käyttää koiran ikää pohdittaessa.

Kun tutun 1:7-vertailun mukaan 4-vuotiasta koiraa pidetään 28-vuotiaana, on luku nyt lähes puolet korkeampi. Aiemmin neljässä vuodessa kertynyt 28 vuoden ikä taas saavutetaan uuden tutkimuksen perusteella alle vuodessa.

Sen sijaan koiran vanhetessa uuden ja vanhan ikävertailun erot tasaantuvat, ja esimerkiksi 12-vuotias koira on tutkijoiden laatiman laskukaavan mukaan 70-vuotias, kun 1:7-vertailussa ikä olisi ollut 84.
 

Tutkimuksen pohjana labdadorinnoutajat

Mielenkiintoisista tuloksista huolimatta tutkimus ei ole täysin kiistaton, sillä tutkimusryhmässä oli mukana ainoastaan labradorinnoutajia. Sen sijaan eri koirarotujen eliniänennusteissa on suuria eroavaisuuksia ja esimerkiksi pienten koirarotujen sanotaan usein elävän suuria rotuja pidempään.

Ei siis voida sanoa, että labradorinnoutajien verta tutkimalla saadut tulokset pitäisivät aukottomasti paikkaansa muidenkin koirarotujen kohdalla. 

On kuitenkin hyvä aina huomioida, että kaikki koirat ovat yksilöitä, ja niiden elinikä voi vaihdella paljonkin koirarodusta ja yksilöstä riippuen. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset ja hyvä hoito ovat avainasemassa koiran terveyden ylläpitämisessä ja mahdollisen sairauden tunnistamisessa varhaisessa vaiheessa.

Ja koiranomistaja voi vapaa-ajallaan oppia tunnistamaan esimerkiksi parhaat nettikasinot internetin ihmeellisestä maailmasta.

Koirat kehittyvät ja ikääntyvät eri tavalla kuin ihmiset, ja koiran elämäntapa ja koko vaikuttavat myös sen ikääntymisnopeuteen. Pienemmät koirarodut elävät yleensä pidempään kuin suuremmat rodut, ja koiran fyysinen ja terveydellinen kunto voi vaikuttaa sen elinikään. 
 

Millä keinoilla koira elää todennäköisesti pitkän ja hyvän elämän?


1) Tasapainoinen ruokavalio:

Tarjoa koirallesi laadukasta ja tasapainoista ravintoa, joka vastaa sen ikää, kokoa, rotua ja terveydentilaa. Ruokinnassa kannattaa huomioida myös koiran erityistarpeet eri elämänvaiheissa.

2) Liikunta:

Säännöllinen liikunta auttaa pitämään koiran painon terveellisellä tasolla, edistää verenkiertoa ja ylläpitää lihaskuntoa. Valitse koirallesi sopiva määrä liikuntaa sen koon, rodun ja iän mukaan.

3) Säännölliset eläinlääkärintarkastukset:

Käy säännöllisesti eläinlääkärissä terveystarkastuksissa ja rokotuksilla. Näin voit havaita ja hoitaa mahdolliset terveysongelmat varhaisessa vaiheessa.

4) Ehkäise loistartuntoja:

Pidä koirasi loishoidot ajan tasalla ja suojaa se ulkoloisilta, kuten punkkeilta ja kirppuilta.

5) Puhdas vesi:

Huolehdi siitä, että koirallasi on aina puhdasta juomavettä saatavilla.
 

6) Stressin välttäminen:

Vähennä koiran stressiä ja tarjoa sille turvallinen ja rauhallinen ympäristö.

7) Sosiaalinen kanssakäyminen:

Tarjoa koirallesi sosiaalista kanssakäymistä ihmisten ja muiden koirien kanssa, sillä se voi edistää sen henkistä hyvinvointia. Esimerkiksi vapaaehtoistyö kaverikoirana voi olla koiralle mahtava, elämää rikastuttava tehtävä!

8) Pureskelu:

Tarjoa koirallesi pureskeltavia leluja ja puruluita, jotka auttavat pitämään sen hampaat terveinä ja mielen virkeänä.

9) Hyvä turkinhoito:

Pidä huolta koirasi turkista ja ihosta, ja harjaa se säännöllisesti.

10) Rakkaus ja huolenpito:

Tarjoa koirallesi paljon rakkautta, huolenpitoa ja positiivista vuorovaikutusta, sillä hyvä mielentila ja hyvinvointi ovat tärkeitä pitkän ja onnellisen elämän kannalta.