Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Näin opetat koirasi uimaan

Jo kahlaaminen ja rannassa polskuttelu viilentää mainiosti, eikä koiraa koskaan saisi pakottaa uimaan. Pakottaminen saattaa aiheuttaa pahan pelkoreaktion, eikä säikähtänyt kaverisi ehkä koskaan mene enää vapaaehtoisesti veteen.

Periaatteessa jokainen koira osaa uida, mutta joillekin se on vaikeaa, ja hätääntynyt eläin voi räpiköidä itsensä nopeasti väsyksiin. Esimerkiksi rakenteelliset ominaisuudet tai painava turkki saattavat tehdä uimisesta liki mahdotonta.

Moni paksuturkkisen koiran omistaja on huomannut kesäkarvaan ajellun kaverinsa yhtäkkiä nauttivan myös vesileikeistä. Hyvin paksu turkki myös kuivuu hitaasti, ja pitkään kosteana hautuva iho saattaa ärtyä.

Yleisille uimarannoille ei koiran kanssa saa mennä, mutta muut rannat ovat luvallisia myös karvatassuille. Muista tarkastaa sinilevätilanne ennen kuin päästät koiran veteen.

Tässä vinkkejä

1. Varaa muutama helposti hampaisiin napattava kelluva vesilelu ja kiinnitä valjaaseen esimerkiksi Flexi tai pitkä, kevyt liina. Omassa mökkirannassa voi tietysti olla ilman talutintakin. Uima- tai pelastusliivistä voi olla harjoitellessa suuri apu, ja ainakin se lisää mahtavasti turvallisuutta (ja lämmittääkin, jos harjoittelupäivä on viileä). Liivi voi myös parantaa uima-asentoa.

2. Anna koiralle aikaa tutustua rauhallisesti veteen elementtinä. Vie se rauhalliselle rannalle, joka syvenee hyvin loivasti. Äkkisyvä säikäyttää helposti, ja pikkukoiralta ihan pienikin syvänne voi viedä jalat alta. Koirien kahluuallas voi olla todella kätevä apuväline veteen tutustumisessa; tipauta altaaseen houkutukseksi vaikka porkkananpaloja tai lempipallo.

3. Kun lemmikkisi jo mielellään kahlailee oma-aloitteisesti, voit heitellä sille lelua ihan pikkuisen kauemmas, lähes kuonon ulottuville, niin että se juuri ja juuri pääsee tekemään muutaman uintiliikkeen. Toista tätä useampana päivänä, hiljaa hyvä tulee.

4. Monet varovaiset kuonolaiset innostuvat myös ihmisen tai toisen koiran perässä vähän syvemmälle. Katso, ettei innostus johda liian pian liian pitkälle, jotta uintikaverisi hyvä fiilis säilyy. Pääasia on, että pulikointi on kivaa.

5. Ensi kesänä saatatte joutua aloittamaan kaiken alusta – pitkä talvi pyyhkii opittua mielestä. Ei kannata olla kärsimätön: edistyminen on seuraavan kerran todennäköisesti paljon nopeampaa.

Lähde: Musti ja Mirri