Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Myös lemmikit voivat kärsiä kaamosmasennuksesta

Olet varmasti kuullut käsitteen kaamosmasennus ja todella mahdollisesti joskus myös itse kärsinyt kyseisestä vaivasta. Päivät ovat alkaneet pimentyä ja aurinkovaloa ei ole tällä hetkellä hurjan paljon meille tarjolla, joten kyseinen vaiva on valitettavasti taas ajankohtainen meistä monille.

Mutta tiesitkö, että myös koirat voivat kärsiä tästä inhottavasti kaamosmasennuksesta? Miten sitten tunnistaa kärsiikö juuri sinun lemmikkisi myös kaamosmasennuksesta? Näin tunnistat oireet, jotka voivat vaatia jopa käyntiä eläinlääkärillä.
 

Kaamosmasennus lemmikeillä on maakohtaista

Kuten ihmiset, myös eläimet voivat kärsiä siis kaamosmasennuksesta. Tätä ei varmasti moni ole tullut edes ajatelleeksi, mutta Iso-Britanniassa toimiva ravitsemusterapeutti Mikki Koot toteaa, että asia on aivan päivänselvä. Lemmikinruokavalmistaja Edgar & Cooperin ravitsemusterapeutti kertoo, että ihmisen ja koirien aivojen kemiassa on todella paljon samaa.

Nykyään yhä enemmän ja enemmän tehdään ja myös julkaistaan tutkimuksia, jotka osoittavat, että myös lemmikkieläimet voivat kärsiä erilaisista mielenterveysongelmista, aivan kuten ihmisetkin. Viime aikoina on myös tunnistettu, että myös koirat kärsivät kaamosmasennuksesta. Vielä on kuitenkin vaikea sanoa, kuinka yleistä tämä kaamosmasennus koirilla on.

Tiedetään kuitenkin, että tämä kaamosmasennus on todella paljon maakohtaista. On tehty tutkimusta, että noin 12 prosenttia suomalaisista ihmisistä kärsii jonkin asteen kaamosmasennuksesta. Ihmisten kohdalla kaamosmasennusta voi helpottaa vaikkapa erilaisilla nettipeleillä, joten siirtymälle tänne voitkin löytää mitä parhainta pientä helpotusta vaivaamaan pimeyteen. Monien ihmisten kärsiessä kaamosmasennuksesta on siis todella todennäköistä, että lemmikkien osalla puhutaan myös suunnilleen samoista lukemista. Kaamosmasennus alkaa yleensä syksyllä tai alkutalvesta ja useimmiten siitä pääsee eroon vasta kevään tullessa ja kun aurinko taas pilkottaa taivaalla hieman enemmän.
 

Mistä tunnistaa lemmikin kaamosmasennus ja miten hoitaa sitä?

Koirilla masennusoireita voivat olla esimerkiksi alakuloisuus, apaattisuus ja innostumattomuus ulkoiluun, leikkeihin, eivätkä herkutkaan oikein tahdo kiinnostaa tai innostaa. Kaamosmasennus voi ilmetä myös haluttomuutena erilaisiin sosiaalisiin kontakteihin ja niistä pois vetäytymisenä, ruokahalun vähenemisenä tai lisääntymisenä. Oireiden listalta löytyvät myös eroahdistus, levottomuus, tavaroiden tuhoaminen ja unettomuus. Kaikki yhtäkkiä tapahtuva muutos koiran käyttäytymisessä voivat olla merkkejä kaamosmasennuksesta.

On siis täysin luonnollista, että pimeys vaikuttaa myös eläimiin aivan samalla tavalla kuin meihin ihmisiin. Mikä siis avuksi tähän eläimiä vaivaamaan kaamosmasennukseen? Ensinnäkin kannattaa ylläpitää lemmikin kanssa säännöllisiä aktiivisuus- sekä lepoaikoja. Jo pienikin auringonvalolle altistuminen tekee hyvää, niin eläimille kuin ihmisillekkin. Myös nukkuminen huoneessa, jossa on mahdollisimman paljon päivänvaloa auttaa kaamosmasennusta vastaan taistelussa.

Aina kaamosmasennukseen ei kuitenkaan yksiselitteinen syy ole valon puute, vaan taustalla voi olla monia eri tekijöitä. Koiran oireet voivat johtua esimerkiksi omistajan kaamosmasennuksesta, jolloin koira voi niin sanotusti myötäelää omistajan oireita. Oireiden taustalta voi myös löytyä jokin koiraa vaivaava sairaus tai kiputila. Syynä voi olla myös kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että koiraa kyllästyttää passiivinen olo.

Mikäli epäilet lemmikilläsi kaamosmasennusta, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin, joka voi tarvittaessa tehdä lisätutkimuksia.