Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Miten kannattaa toimia, jos kyy puree koiraasi?

Kesällä ja syksyllä kyykäärmeet ovat pois koloistaan. Vaikka kyynpurema on koiralle vaarallisempaa kuin kissoille tai ihmisille, johtaa oikein hoidettu kyynpurema harvoin kuolemaan.

Tässä alla tärkeitä huomioita kesän lähetyessä.

-- -- -- -- --

Vältä puremaa tiedostamalla ympäristö

Kyyt viihtyvät parhaiten lämpimissä aurinkoisissa paikoissa, kuten kallioilla ja hakkuuaukioilla. Metsässä liikkuessa kannattaakin välttää paikkoja, joissa kyy todennäköisesti viihtyy, tai vähintäänkin tarkkailla ympäristöään entistä herkemmin sellaisilla alueilla.

Normaalisti kyykäärmeet pakenevat ihmistä, mutta yllätettynä ne puolustavat itseään puremalla. Kyykäärmeiltä puuttuu kuuloaisti eikä auringossa paistatteleva kyy kuule kovaäänisenkään porukan lähestymistä. Sen sijaan kyyt tuntevat maan värähtelyn herkästi, joten kyyt voi pyrkiä pitämään etäällä tömistelemällä maata kävellessään.

Mistä pureman tunnistaa?

Toisinaan kyy saattaa purra koiraa niin, että ihminen ei huomaa tilannetta. Tällöin kyynpurema saatetaan havaita vasta myöhemmin oireiden perusteella. Pureman saanut koira voi olla vetämätön ja huonovointinen.

Yksi yleisimmistä kyynpureman aiheuttamista oireista on puremakohdan turvotus. Hampaanjälkiä ei ole aina mahdollista havaita puremakohdasta, mikä saattaa hankaloittaa turvotuksen tunnistamista kyynpuremaksi.

Älä koske tai liikuta puremakohtaa

Mikäli kyy pääsee yllättämään ja puree koiraa, on tärkeää liikuttaa puremakohtaa mahdollisimman vähän. Mikäli esimerkiksi pureman saanut tassu liikkuu, pääsee myrkky leviämään helpommin eteenpäin kehossa. Myrkyn leviämisen ehkäisemiseksi onkin hyvä kantaa pureman saanutta koiraa, vaikka liikkuminen olisikin tällöin hitaampaa.

Mitään lääkettä, kuten esimerkiksi kyytablettia, ei koiralle tulisi antaa, ellei se kärsi hengitysvaikeuksista tai voimakkaasta pään alueen turpoamisesta. Joissakin tutkimuksissa saatujen tulosten mukaan kyytabletti saattaa jopa lisätä kuolleisuutta. Puremajälkeä ei myöskään tule koskea tai käsitellä millään tavalla.

Koira tulee pyrkiä saamaan eläinlääkäriin mahdollisimman nopeasti, jotta tarvittava hoito voidaan aloittaa. Kyyn puremaa koiraa hoidetaan elintoimintoja tukevalla hoidolla, kuten nesteytyksellä, tulehduksen- ja kivunhoidolla. Tarvittaessa koiralle voidaan antaa myös vasta-ainetta.

Lähde: Evidensia