Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Miten kouluttaudutaan trimmaajaksi?

Osa karvaisista ystävistämme tarvitsee säännöllistä turkin hoitoa ja trimmausta. Esimerkiksi nykyisin kovin suuressa suosiossa olevat labradoodlet ja muut puudelimixit ovat mahdottoman suloisia, mutta niiden turkin hoito vastaavasti hyvin haastavaa.

Onneksi miltei jokaisesta kaupungista ja kylästä löytyy ainakin yksi koulutettu trimmaaja, jolle voit eläinystäväsi hyvillä mielin viedä.

Mutta entä jos tarjontaa ei ole ollenkaan tai sitä on liian vähän? Onko mieleesi juolahtanut, että voisit itse ruveta tarjoamaan trimmauspalveluita? Entä miten tällaiseen ammattiin pääsee ja mitä koulutukseen kuuluu? Siitä selvitimme tätä artikkelia varten!


Saako nimikettä käyttää kuka vain? Lyödäänkö vetoa?

Ehkei tästä tarvitse sentään vetoa lähteä lyömään, siihen puuhaan löytyy paljon vedonlyöntisivustoja. Pysytään me faktoissa. Eli saako trimmaajan nimikettä käyttää kuka tahansa?

Kyllä, näin tosiaan on. Jo tästä voit päätellä sen, että trimmaajia löytyy todella moneen eri lähtöön. Tyypillisesti pidempään toimineilla trimmaajilla on jo varsin vakituinen asiakaskunta ja toiminnasta löytyy paljon tietoa esimerkiksi verkosta. Uusilla aloittelijoilla tilanne ei välttämättä ole sama, vaikka taitoa löytyisikin.

Itse suosittelemme kokeilemaan useampia trimmaajia, jos niitä on paikkakunnallasi tarjolla. Tutkintoihin ja diplomeihin on toki hyvä kiinnittää huomiota, mutta nekään eivät aina kerro kaikkea. Itseoppinut trimmaaja voi olla aivan yhtä taitava kuin koulutettukin, eli yleistää ei tässä voida.

Jos olet kiinnostunut aloittamaan trimmaajan työt, suosittelemme lähtemään hommaan nimenomaan koulutuksen kautta. Koulussa saat muitakin taitoja tulevaan työhösi kuin vain pelkästään trimmauksen ja oikeanlaisten leikkausten muodossa. Sinulle opetetaan myös asiakaspalvelutaitoja, ihmisten ja eläinten kohtaamista sekä perusasioita yrittäjyydestä.


Opiskelut

Trimmaaja toimii käytännössä eläimen hyvinvoinnin sekä turkinhoidon asiantuntijana. Trimmaajan koulusta tarjotaan miltei ympäri Suomen ja voit opiskella trimmaajaksi esimerkiksi oppisopimuksella.

Koulutuksen kautta saat valmiuksia toimia eläinten parissa yrittäjänä, mutta valmistuttuasi voit toki myös toimia työntekijänä yrityksissä, jotka tarjoavat trimmauspalveluita. Koulutuksen aikana sinulle opetetaan miten koiria trimmataan, mutta opit myös perusterveydenhoitoon liittyvät työtehtävät ja asiakaspalvelua.

Nykyisin trimmaajan tutkinnon rakenne koostuu yhteensä 150 osaamispisteestä. Pakollisia tutkinnon osia on 130 osaamispisteen arvosta ja valinnaisia 20.

Valmistava koulutus kestää noin vuoden verran. Jokaiselle opiskelijalle tehdään aina henkilökohtainen opintosuunnitelma.


Kuka voi hakea?

Trimmaajan koulutus soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita eläinten hyvinvoinnista ja trimmaamisesta. Hakuvaiheessa monet koulut katsovat eduksi sen, että sinulla on entuudestaan kokemusta asiakaspalvelutyöstä.

Eduksi katsotaan myös se, jos sinulla on jo aikaisempaa kokemusta koirien käsittelystä tai trimmaamisesta, ja jos tunnet eri koirarotuja jo entuudestaan. Visuaalisesta hahmottamisesta ei myöskään ole haittaa.


Mitä opiskelu on käytännössä?

Käytännössä trimmaajan opinnot voivat olla todella monipuolisia ja jokaisen opintopolku on ymmärryksemme mukaan hieman erilainen.

Itse olemme seuranneet varsin läheltä trimmaajaksi opiskelevaa eläinten ystävää, jolla ei ollut mitään varsinaista aikaisempaa kokemusta trimmauksesta, mutta jolla oli sitten taas valtava rakkaus koiria kohtaan. Se oli hänen kohdallaan jo riittävä motivaatio lähteä kouluttautumaan alalle.

Hakuvaiheessa hänen mittavasta asiakaspalvelutausta ei varmastikaan ollut haittaa. Opintojen edistymistä on ollut kiehtova seurata vierestä ja onpa meilläkin toisinaan käynyt mielessä, voisiko trimmaajan ammatti olla myös itsellemme sopiva.

Esimerkki:

Ystävämme on yrittäjänä oppisopimuksella eräässä suuressa yksityisessä trimmaamossa ja homma on lähtenyt mukavasti liikkeelle heti alusta saakka. Hänelle ohjattiin alussa vain pesuasiakkaita, jolloin hän tuntumaa erilaisiin rotuihin ja ylipäänsä oppi työskentelemään koirien kanssa.

Kun peruspesut luonnistuivat, jatkettiin kynsien leikkuulla. Vasta kun nämä olivat hallussa, hän alkoi tehdä varsinaisia trimmauksia. Niitäkin tehtiin hiljalleen ja rauhassa ohjaajan ollessa paikalla. Kun varmuutta oli työhön tullut, jättäytyi ohjaaja pikkuhiljaa pois. Kokonaisuudessaan tähän prosessiin meni 8 kuukautta.

Työpäivien lisäksi ystävämme kävi myös koulussa tunneilla, mutta koulupäiviä ei ollut mitenkään paljon. Meidän näkemyksemme siis tästä koulutuksen muodosta on se, että se on aidosti todella käytännönläheistä. Jos siis koulunpenkillä istuminen ei ole sinun juttusi, ei tätä koulutusta tarvitse etukäteen jännittää tai pelätä.


Mitä lisäpalveluja trimmaaja voi tarjota?

Trimmaaminen itsessään on fyysisesti rankkaa puuhaa. Kuten arvata saattaa, eivät koirat ole kaikki vain täydellisen tyynesti paikallaan koko käsittelyn ajan. Mitä suurempi koira, sitä enemmän voimiakin sen trimmaaminen, peseminen ja kynsien leikkaaminen vie. Siksi yhä useampi trimmaaja ottaakin palveluihinsa mukaan myös muita asioita.

Osa on esimerkiksi lisännyt palveluidensa yhteyteen koirahoitolan. Sen ylläpito ei toki ole mitenkään yksinkertaista ja tarvitset sellaiseen suuret tilat ja ehkä enemmän investointejakin kuin pelkän trimmauspalvelun aloittamiseen.

Alussa sinun kannattaakin ehkä harkita erilaisten turkinhoitotuotteiden oheismyyntiä. Voit ostaa tukuista myyntiin vaikkapa kampoja, harjoja, shampoita ja hoitoaineita, kynsileikkureita, kaikkea sellaista joilla koiranomistajat voivat ylläpitää koiransa hyvinvointia käyntikertojen välissä.


Mitä koulutuksen jälkeen?

Useimmat trimmaajat valmistuvat ajallaan ja he päätyvät alan yrittäjiksi. Yrittäjänä saat itse päättää omat työaikasi (ainakin useimmissa tapauksissa) ja voit myös rakentaa tiloistasi sekä palveluistasi juuri sellaiset kuin itse haluat.

Yrittäjyyden tuoma vapaus tuo toki myös aivan uudenlaista vastuuta. Jotta asiakkaita riittää myös ensimmäisen tai toisen käyntikerran jälkeen, on sinun pystyttävä aina tuottamaan mahdollisimman hyvää työnjälkeä. Ja koska palvelun maksaa eläimen omistaja, on myös ihmisen kohtaamisen oltava aina niin onnistunut kuin suinkin mahdollista.