Mitä kaikkea koiran hännän heilutus voi tarkoittaa?
15.04.2025 - 15:25:24
Usein olemme tottuneet ajatukseen, että koira on aina iloinen, kun se heiluttaa häntää. Kuitenkaan aina asia ei ole ihan näin.
Hännän heilutus ja koiran elekieli yleensäkin on varsin monitahoinen juttu. Tässä artikkelissa käymme asiaa hieman tarkemmin läpi.
Hännän asento
Ennen kuin mietitään koiran hännän heilutusta, kannattaa ensin miettiä sitä, että missä asennossa häntä itse asiassa tarkalleen on. Korkea ja uljaalta näyttävä häntä viestii usein itsevarmuutta, rohkeutta tai valppautta. Sen sijaan matala tai ihan koipien väliin painunut häntä saattaa viestiä epävarmuutta, alistumista tai jopa pelkoa.
Kannattaa myös aina huomioida, että hännän heilutus ja niiden tarkoitus voivat vaihdella rotukohtaisesti. Esimerkiksi huskyn häntä muodostuu jo luonnostaan ylös, kun taas esimerkiksi whippetin häntä roikkuu selkeästi alhaalla, vaikka koira olisi kuinka iloinen ja onnellinen. Siksi onkin hyvin tärkeää tuntea oma rakas koira ja sen luontainen olemus.
Heilutus ei ole aina viesti ilosta
Vaikka koiran häntä heiluu, se ei joka kerta tarkoita, että koira olisi välttämättä ystävällinen tai mitenkään iloinen. Tärkein ja huomioitavin merkki on heilutuksen tyyli, suunta ja myös nopeus. Alla on muutama esimerkki:
Leveä ja rento heilutus, jossa koko takapuoli heiluu:
Kyseessä on klassinen ja iloinen tyyli, jossa koira ikään kuin viestii: ”Jess, sinä olet täällä!”. Koiran koko keho elää hetkessä mukana ja koira saattaa samalla myös pomppia. Tämä on ehdottomasti hyvä merkki.
Nopea, jäykkä heilutus korkealla:
Koira saattaa olla hieman hermostunut tai kiihtynyt. Tällaista heilutusta näkee esimerkiksi silloin, kun koirat kohtaavat toisensa jännittyneessä tilanteessa. Häntä ei välttämättä liiku laajasti, vaan ennemminkin tärisee. Kannattaa siis seurata muuta kehon kieltä. Voi esimerkiksi tarkkailla, tuijottaako koira toista koiraa intensiivisesti?
Matala ja varovainen heilutus:
Tämä saattaa olla rauhoitteleva ele. Koira saattaa viestiä: ”Minä en ole uhka, joten voit ottaa ihan rennosti.” Tällaista viestimistä voi havainnoida esimerkiksi silloin, kun alistuva koira lähestyy varovaisesti.
Myös koiran koko keho voi puhua
Vaikka häntä on tärkeä välinen viestimiseen, se ei suinkaan ole ainoa. Esimerkiksi korvien asento, suu, silmät, kehon jännitys ja liikkeet täydentävät viestimistä. Iloinen koira on yleensä rento, kieli voi roikkua suusta ja korvat voivat olla rennosti sivuilla tai eteenpäin. Pelokas koira sen sijaan saattaa nuolla huuliaan, väistää katsetta ja olla ikään kuin matalana.
Vaaran merkkejä voivat olla jäykistynyt kroppa, suoraviivainen tuijotus, murina tai äkilliset liikkeet. Tällöin kannattaa suosiolla ottaa etäisyyttä ja antaa koiralle rauhassa tilaa. Eleet sen jo kertovat, ettei koira tunne oloaan turvalliseksi.
Miksi tämä on tärkeää?
Koiran elekielen ymmärtäminen tekee sinusta vastuullisemman omistaja – ja lisäksi tekee myös koirastasi luottavaisemman ja rennomman. Kun koira kokee, että sen viestit itse asiassa ymmärretään, se ei koe tarvetta eskaloida tilannetta. Tämä parantaa myös turvallisuutta, erityisesti lasten ja muiden koirien kanssa.
Lisäksi on arjessa paljon helpompaa ennakoida tilanteita, kun tietää, milloin koira luultavimmin tarvitsee tauon tai kaipaa omaa tilaa. Se myös syventää koiran ja omistajan välistä yhteyttä. Kuin oppisi puhumaan samaa kieltä.
Tärkeintä on, että koira on iloinen
Koirilla, kuten ihmisilläkin, tunnetilat vaihtuvat. Esimerkiksi kevät ja lähestyvä kesä ovat mainiota aikaa ulkoiluun ja yhdessäoloon koiran kanssa. Yhteisien lenkkien jälkeen oma koira saa lepäillä ansaitusti ja omistaja voi ajanvietteeksi ja viihteen vuoksi esimerkiksi pelata turvallisesti pienillä panostuksilla ja myös saada ilmaista rahaa tilille.
Kun jatkossa näet koirien heiluttavan häntäänsä, kannattaa katsoa kokonaisuutta: missä asennossa häntä on, millä nopeudella ja miten se heiluu – ja mitä muu kroppa tekee. Usein tällaisilla pienillä tarkkaavaisuuksilla pääsee jo pitkälle.
Ja on tärkeää myös tiedostaa, että jokainen koira on aina oma persoonansa. Kun oppii oikeasti tuntemaan oman koiransa elekieltä, se on yksi lemmikinomistamisen upeimmista puolista.