Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Lemmikkihuijaukset ovat yleisiä – näin vältät ne

Koiran, kissan tai muun lemmikin hankkimiseen ei kannata ryhtyä harkitsematta. Lemmikin hankkiminen on iso päätös, mutta liian ripeät toimet saattavat nykyisin johtaa myös huijatuksi tulemiseen. Lue, miten söpöjä kuvia ja tarinoita käytetään netin lemmikkihuijauksissa ja opettele välttämään ne.

Koronaviruksen aikaan lemmikkejä hankittiin kiivaaseen tahtiin, ja pandemian mittaan adoptoitavia eläimiä koskevat haut kasvoivat nopeasti. Samalla lisääntyi myös lemmikkihuijausten määrä, ja nykyään internetistä lemmikkiä etsivä saa olla varuillaan.
 

Mitä lemmikkihuijaukset ovat?

Mistä lemmikkihuijauksissa on kyse? Uhri pyritään saamaan kiinnostumaan lemmikistä, jota ei todellisuudessa ole, ja häneltä pyydetään esimerkiksi jonkinlaista etukäteismaksua.

Huijauksissa käytetään usein tunteisiin vetoavia kuvia ja tarinoita. Niissä saatetaan esimerkiksi kertoa kotia etsivästä kovia kokeneesta koirasta tai kissasta kuvien kera. Kun uhri ottaa huijariin yhteyttä, huijari saattaa lähettää lisää kuvia, ja pyytää lopulta rahaa esimerkiksi lemmikin varaamiseksi tai kuljetuskuluihin. Kun lemmikkiä ei ala kuulua, uhrilta saatetaan pyrkiä kiristämään vielä lisää rahaa. Lopulta huijariin ei enää saa yhteyttä.

Huijarit saattavat nähdä paljonkin vaivaa uskottavuuden luomiseksi. He saattavat luoda verkkosivuston tai luoda sosiaalisen median tilejä, jotka vaikuttavat pikaisesti katsottuna luotettavilta. He saattavat myös keskustella uhrin kanssa pitkään, ja sopia esimerkiksi vierailun lemmikin tapaamiseksi, mutta lopulta ennen vierailua uhrilta vaaditaan rahaa.

Lemmikkihuijauksia tapahtuu myös erilaisilla kauppapaikoilla verkossa. Tällöin huijari voi esittää myyvänsä erityisen halutun koirarodun pentuja – esimerkiksi Briteissä huijauksissa on lupailtu Yorkshiren terriereitä, rottweilereitä ja pomeranianeja. Usein uhri kokee löytäneensä lemmikin hyvään hintaan, ja halu saada söpö lemmikki kotiin mahdollisimman nopeasti voi johtaa siihen, että hälytysmerkit jäävät huomaamatta.

Huijaukset eivät rajoitu pelkästään koiriin. Huijarit hyödyntävät myös kiinnostusta rotukissoihin, ja esimerkiksi hevosiinkin liittyviä huijauksia tapahtuu. Huijarit yksinkertaisesti seuraavat, mitä ihmiset netistä haluavat ostaa, ja käyttävät näitä tietoja tihutöissään.
 

Mistä lemmikkihuijauksen tunnistaa?

Lemmikkihuijaukset noudattavat pääosin samaa kaavaa, kuin muutkin samankaltaiset nettihuijaukset. Katso alta hälytysmerkit ja muista aina toimia harkiten tehdessäsi hankintoja verkon välityksellä:

Hinta on liian edullinen:

Jos etsit rotukoiraa ja löydät luotettavalta vaikuttavan myyjän, joka tarjoaa haluamaasi koiraa huomattavasti halvemmalla kuin muut, on todennäköistä, että kyseessä on huijaus. Jos kyseessä ei ole verkkohuijaus, myös pentutehtailijat saattavat myydä lemmikkejä halvalla – näissä tapauksissa pennut eivät välttämättä ole todella haluttua rotua, eikä pentuja eikä niiden emoa kohdella asiallisesti.

Tunteisiin vetoaminen:

Huijarit saattavat luoda koskettavan tarinan, joka saa uhrin tuntemaan halua eläimen pelastamiseen – huijarit tietävät, että tunteiden vallassa oleva uhri toimii todennäköisesti harkitsemattomammin kuin kylmän analyyttisesti toimiva potentiaalinen ostaja.

Aitojen tarinoiden erottaminen voi tosin olla vaikeaa, sillä eläimiin liittyy tosielämässäkin erilaisia riipaisevia tarinoita. Jos kuitenkin koet, että tunteitasi pyritään manipuloimaan, pysy valppaana.

Kiireen tuntu:

Huijarit pyrkivät usein luomaan potentiaaliselle uhrille tunteen siitä, että hänen täytyy toimia nopeasti. Huijari saattaa kertoa, että samaa lemmikkiä havittelevat muutkin, jolloin lemmikkiä itselleen toivova haluaa esimerkiksi maksaa varausmaksun ennen muita. Kiireessä päätöksiä tehdään harkitsemattomammin, ja siitä on huijarille etua.

Myyjää pyytää erilaisia maksuja etukäteen:

Joissain tapauksissa asiallisetkin myyjät saattavat pyytää ennakkomaksua, mutta huijarit tekevät niin aina, sillä lemmikkiä ei ole olemassakaan. Usein rahaa pyydetään useaan otteeseen.

Uhri saattaa maksaa ensin varausmaksun, ja kun hän kysyy lemmikin perään, häneltä saatetaan pyytää erilaisia lisämaksuja. Kun uhri kyseenalaistaa myyjän toiminnan, myyjä saattaa uhata uhria halutun lemmikin menettämisellä.

Välttelevä myyjä:

Todelliset myyjät haluavat palvella asiakkaitaan, joten heihin on helppo ottaa yhteyttä, he vastaavat kysymyksiin mielellään, ja heille voi esimerkiksi soittaa videopuhelun lemmikin näkemiseksi. Huijarit eivät toimi näin, vaan pyrkivät välttämään ylimääräistä viestintää.
 

Näin suojaudut lemmikkihuijauksilta netissä

Paras tapa välttää lemmikkihuijauksia ja muita samankaltaisia huijauksia netissä on pitää pää kylmänä ja muistaa, että jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä pitää paikkansa.

Huijarit hyödyntävät erilaisia netin myyntipaikkoja, ja niissä oleviin ilmoituksiin kannattaa suhtautua varoen. Jos olet päättänyt hankkia lemmikin, adoptoi tai osta kissa tai koira luotettavalta taholta. Tee siis taustatutkimusta, käy katsomassa lemmikkiä etukäteen ja ole tarkkana erilaisten maksujen kanssa. Näin vältät myös pentutehtailun tukemisen.

Muista myös huolehtia verkkoturvallisuudestasi ja yksityisyydestäsi. Monenlaisia verkkosivustoja käytetään esimerkiksi tietojenkalastelutarkoituksiin, ja tämä koskee myös lemmikkisivustoja. Saatat luulla syöttäväsi tietojasi ilmoittaaksesi kiinnostuksesta lemmikkiä kohtaan tai maksaaksesi ennakkomaksun, mutta tiedot päätyvätkin huijareille ja mahdollisesti myyntiin pimeään verkkoon.

Onkin hyvä huolehtia kaikilla perheen laitteilla siitä, että haitalliset sivut estetään automaattisesti. NordVPN:n Threat Protection -ominaisuus estää haitallisten sivustojen lisäksi muun muassa haittaohjelmia sisältävät lataukset. Se on osa laadukasta

VPN-palvelua, joka muun muassa salaa verkkoliikenteen ja suojaa IP-osoitteen käyttäjien yksityisyyden suojaamiseksi. Voit kokeilla palvelua nyt edullisesti hyödyntämällä NordVPN-palvelun alennuskoodin.

Entä mitä tehdä, jos vahinko jo tapahtui, ja jouduit lemmikkihuijauksen uhriksi? Älä pitkitä yhteydenpitoa huijarin kanssa tai pyri selvittämään tilannetta itse, vaan ota yhteyttä poliisiin. Mikäli mahdollista, tallenna kaikki mahdolliset tiedot ja ota keskusteluista ruutukaappauksia siltä varalta, että huijari poistaa keskusteluita.