Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Koirien talvitamineet – koska takki ja tossut ovat tarpeen?

Talvi saa ainakin tuoreen koiranomistajan pähkäilemään, tarvitseeko karvaiselle kaverille pukea jotakin lenkille lähtiessä vai ei. Koirien kylmänsietokykyyn vaikuttavat monet tekijät, ja myös yksilöllisillä ominaisuuksilla on merkityksensä. Olipa kyseessä sitten lyhyt- tai pitkäkarvainen lenkkiseuralainen, on heijastin, vilkkuvalo tai valopanta pimeällä tarpeen.

Koira ei itsestään selvästi tarvitse talvivaatetusta, mutta omistajan tulee kiinnittää huomiota siihen, millainen oma karvakuono on. Pitkäkarvainen hauva saattaa hyvinkin pärjätä hetken ilman palttoota jopa paukkupakkasilla, mutta nuori, vanhempi, laiha tai ohutturkkinen koira ei. Talvitamineissa valikoimaa riittää aina villapaidasta haalareihin, joten vaihtoehtoja on tarjolla jokaiseen makuun ja tarpeeseen.

Kennelliiton viestintäpäällikkö Liisa Suonisen ja eläinlääkäri Liisa Lilja-Maulan mukaan maalaisjärjellä pärjää koiran vaatetusta mietittäessä pitkälle. Koiraansa tarkkailemalla pääsee jyvälle siitä, kuinka tämä kokee talvisäällä ulkoilun.

Päätökseen siitä, pukeako koira vai ei, vaikuttaa se, onko tällä mahanaluskarvaa, ja onko turkissa välivillaa tai välikarvaa. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mikäli mittari näyttää vähemmän kuin -10 celsiusastetta, kannattaa ainakin ohutturkkisen koiran pukemista harkita.

Pakkassäässä ulkoiltaessa koiran käyttäytymiseen tulee kiinnittää huomiota. Mikäli koira nostelee jalkojaan, sillä on mitä ilmeisemmin vilu. Kylminä pakkasjaksoina voi tuolloin keskittyä hyvällä omalla tunnolla sisällä olemiseen ja katsastaa vaikka uudet nettipelit. Oma rakas koira voi juosta metsässä sitten säiden lauhduttua.

Koira poistaa ylimääräistä lämpöä nenäontelon nenäkuorikoiden kautta. Lämmönsäätelyjärjestelmä ei voi pukemisen takia kärsiä, mutta koirallekin voi tulla vaatetettuna kuuma. Tuolloin metsäpoluilla pinkominen ei välttämättä houkuttele tavalliseen tapaan.


Markkinointi puree myös koiranomistajiin

Luonnollisesti koiran tarkenemiseen vaikuttaa koon ja turkin paksuuden lisäksi se, mistä rotu on peräisin. Kylmän alueen rodut ovat muotoutuneet kestämään purevampia sääolosuhteita kuin toiset.

Lämpimistä olosuhteista peräisin olevat rodut sietävät sen sijaan paremmin kuumaa. Kuumalla asfaltilla kävelyä varten on saatavilla tossuja, jotka helpottavat polttavalla pikitiellä tassuttelua.

Toisaalta koiran pukeminen ei ole välttämättä läpihuutojuttu. Vaikka valittu asu vaikuttaisi omistajan mielestä maailman ihanimmalta, voi hauva ilmaista pukemishetkellä asiasta eriävän mielipiteen. Etenkin tossujen laittaminen tai niillä tassuttelu voi tuntua monen karvaturrin mielestä epämiellyttävältä.

Koirien pukemisesta ja erilaisten asusteiden hankinnasta on tullut suoranaista kilpavarustelua. Etenkin ensimmäisen koiransa juuri hankkineen kohdalla markkinointi voi tehdä tepposet. Uunituoreelle omistajalle voi tulla töppösten ja takkien suhteen olo, että ilman tällaisia tuskin pärjää.

Logiikka on sama kuin esikoisensa saavien vanhempien, jotka haalivat hätäpäissään itkuhälyttimiä, pyöriviä sittereitä ja imetystyynyjä, kohdalla. Tietyissä tapauksissa tarpeettomasta onnistutaan mielikuvamarkkinoinnin avulla leipomaan suoranainen välttämättömyys.