Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Koirarekisterin käyttöönotto viivästyi – mistä siinä on kyse?

Eipä ole kerennyt kulua paljoa aikaakaan siitä, kun saimme kuulla tiedotusvälineistä uudesta koiranomistajille koituvasta lisämaksusta ja Ruokaviraston kaavailemasta koirarekisteristä. Tähän rekisteriin oli tarkoitus ilmoittaa kaikki Suomen koirat, mikä käytännössä tarkoitti ennen vuotta 2023 syntyneiden koirien omistajille vuoden määräaikaa koiransa tietojen ilmoittamiseksi Ruokavirastolle.

Kaikki ei kuitenkaan Ruokaviraston pakollisen koirarekisterin myötä mennyt kuten Strömsössä. Artikkelin kirjoitushetkellä rekisteriä ei ole vieläkään otettu käyttöön, mikä varmasti hämmentää montaa koiranomistajaa. Mistä koirarekisterissä oikein on kyse ja mitä se tarkoittaa koiranomistajalle tai sellaisen hankintaa suunnittelevalle?

Muun muassa näihin seikkoihin tulemme tutustumaan tänään.

Koirarekisteri - näin sen piti mennä

Koirarekisteri on osa suurempaa vuoden 2023 alusta voimaan astunutta kokonaisuutta jonka keskiössä on digitalisaatio. Koirarekisteri ei varsinaisesti kosketa omistajia, vaan pikemminkin koiran haltijoita ja heidän haukkuvia ystäviään - usein omistaja on kuitenkin myös koiran haltija.

Koirarekisteristä tuleekin hieman mieleen nettikasino ja sen rekisteröitymislomake; jokaisen suomalaisen ja Suomeen tuotavan koiran haltijan tulee rekisteröidä tiedot koiran nimestä, syntymäajasta, rodusta sekä sirun tiedoista Ruokaviraston ylläpitämään rekisteriin. Tämän lisäksi sekarotuisista koirista pyydetään tämän lisäksi vielä lisätietoja, kuten esimerkiksi tietoja koiran koosta, väristä ja vapaamuotoista kuvausta koirasta.

Tietoja koiran sukutaulusta tai muusta koiraharrastukseen vastaavasti liittyvästä tiedosta rekisteriin ei kuitenkaan tehdä kirjauksia. Tämä saattaakin hieman hämmentää, sillä samaa nimeä kantaa myös yksityisvoimin pyöritettävä Suomen koirarekisteri, johon voi halutessaan rekisteröidä tiedot koirasta tai pentueesta. Tämä jälkimmäinen, yksityisen toimijan hallinnoima koirarekisteri keskittyykin erityisesti monirotuisten koirien kasvatustoiminnan läpinäkyvyyden ja eettisyyden edistämiseen.

Sirutetun koiran ilmoittaminen Ruokaviraston koirarekisteriin (sen valmistuessa) tulee maksamaan 10 euroa sähköisen asiointiväylän kautta - perinteisen lomakeilmoituksen kautta hinta puolestaan pomppaa melkein kaksinkertaiseksi 19 euroon saakka.

Mutta eikö koiraa pitänyt rekisteröidä jo ennen tätä?

Suomessa ei ole ollut mitään pakollista rekisteröintijärjestelmää koirille ennen Ruokaviraston koirarekisteriä, mutta vapaaehtoiset rekisterit ovat olleet suhteellisen suosittuja jo vuosien ajan.

Rotukoirille on ollut jo pitkän aikaa olemassa Kennelliiton jalostustietojärjestelmä rotukoirille, kun taas monirotuisille koirille vastaava tietokanta on kulkenut (jo aikaisemminkin mainitsemamme) Suomen koirarekisterin nimellä.

Miksi näitä rekistereitä ei sitten hyödynnetty Ruokaviraston tietokantaan rekisteröintiä varten? Ruokavirasto on esimerkiksi Kennelliiton jalostustietojärjestelmään liittyen kertonut, että valmiin Kennelliiton tietokannan hyödyntäminen ei olisi ollut tehokasta kustannusten ja resurssien näkökulmasta.

Takavuosina tietoja ei myöskään ilmoitettu Kennelliittoon vahvan tunnistautumisen kautta, minkä lisäksi ilmoitettavat tiedot ovat näiden rekistereiden välillä jokseenkin erilaisia.

Tarkoittaako Ruokaviraston koirarekisteri myös sirupakkoa?

Kyllä, asia on juurikin näin. Vaikka rekisteri ei vielä olisikaan valmis, tulee koiranomistajan huolehtia koiran tunnistusmerkinnästä Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (68/2022) koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä mukaisesti.

Käytännössä tämä tarkoittaa tunnistustietojen ilmoittamista lomakkeella, mutta tämä koskee vain vuoden vaihteen jälkeen syntyneitä koiria jotka tulisit tunnistusmerkitä ennen kuin koira on 3 kuukauden ikäinen.

Tunnistusmerkintä tulisi tehdä aikaisemmin mikäli koira vaihtaa haltijaa ennen 3kk iän saavuttamista. Ennen vuodenvaihdetta syntyneiden koirien tunnistusmerkinnän voi suorittaa kaikessa rauhassa 31.12.2023 määräaikaan mennessä, jolloin rekisterikin on mitä todennäköisimmin jo valmis.

Tuleeko koirarekisteriin tietoja myös eläinlääkärin tekemistä toimenpiteistä?

Toistaiseksi ei, mutta eläinsuojelulainsäädännön kaavailtu uudistus saattaa muuttaa asiaa. Ehdotuksissa on esitetty, että eläinlääkäreille tulisi myöhemmin velvollisuus ilmoittaa sellaisista sairauksista ja vioista jotka rajoittavat jalostustoimintaa.

Aikaisimmillaan nämä merkinnät voisivat tulla käyttöön vuodesta 2024 alkaen.

Asioilla on tapana järjestyä!

Koirarekisteriin tietojen ilmoittaminen saattaa aiheuttaa päänvaivaa erityisesti vuonna 2023 syntyneiden koirien haltijoille - onhan kyseessä uusi järjestelmä, ja toisin kuin oli kaavailtu, ilmoitukset rekisteriin tulee hoitaa ennen sähköisen rekisterin valmistumista vanhaan tyyliin käsin täytettävillä lomakkeilla.

Kyseessä on kuitenkin kirjaimellisesti pelkkä ilmoitusluontoinen asia (sirutuksen ja maksujen lisäksi), joten yöuniaan tämän takia ei kannata mennä menettämään.

Asioilla on tapana järjestyä!