Mainospaikka vapaana! Ota yhteyttä.

Adoptoi koira – oiva vaihtoehto ostamisen sijaan

Jos olet harkinnut koiran hankkimista, olet varmasti myös miettinyt, minkälainen koira kannattaisi ostaa ja mikä on paras ja vastuullisin tapa hankkia koira. Miten varmistan, että en tule tukeneeksi epäeettistä koirankasvatusta enkä hanki koiraa hämärältä pentutehtailijalta

Yksi vastuullisista tavoista hankkia koira on adoptoida se. Suomessa ja ulkomailla on jatkuvasti tarjolla lukemattomia koiria, jotka eivät syystä tai toisesta ole löytäneet omaa kotiaan ja ovat päätyneet koiratarhoille.

Adoptoi koira ostamisen sijaan ja sinun ei tarvitse miettiä, onko koirasi hämärältä pentutehtailijalta. Samalla saat hyvän mielen ja saatat jopa pelastaa koiran hengen.

Koirat päätyvät koiratarhoille eri syistä

Syitä miksi koirat päätyvät koiratarhoihin on lukuisia: omistajan menehtyminen tai muut muutokset koiran perheessä, terveydelliset syyt kuten allergia tai muu omistajan sairaus.

Toisinaan esimerkiksi vanhempi henkilö voi joutua hoitokotiin, eikä pysty enää huolehtimaan lemmikistään. On myös tilanteita, joissa koira ja omistaja eivät yksinkertaisesti sovi toisilleen, jolloin on molemmille osapuolille parempi ratkaisu, että koira saa uuden rakastavan kodin.

Paitsi että koiria päätyy tarhoille lukuisista eri syistä, koiratarhoille päätyy myös hyvin monentyyppisiä koiria, niin pieniä kuin suuriakin. Osa koirista on rotukoiria, osa erilaisia jännittäviäkin sekoituksia. Koiratarhoilta onkin mahdollista löytää juuri omaan perheeseen sopivan kokoinen ja luonteinen koira, joskin joskus vaatii hieman aikaa, ennen kuin sopiva ehdokas tulee tarjolle. Kannattaakin kertoa rehellisesti, minkälaista koiraa etsii ja minkälaiset piirteet eivät sovi omaan talouteen. Esimerkiksi lapsiperheeseen on tärkeää hankkia lapsiin ystävällisesti suhtautuva koira.

Adoptoimisen hyvät ja huonot puolet

Yksi yleisimmistä syistä olla adoptoimatta koiraa on väite, että ei voi tietää minkälaisen koiran saa ja että koiratarhoilla olevilla koirilla on erilaisia ongelmia. Koiratarhoilla on kuitenkin paljon erilaisia koiria, joista vain osalla on käytöshaasteita tai esimerkiksi arkuutta. Hoitajat oppivat ajan myötä tunnistamaan koiran luonteenpiirteet sekä mahdolliset käyttäytymisen ongelmakohdat, jolloin nämä voidaan huomioida kotia etsittäessä.

On hyvä muistaa, että myös ostamalla rotukoiran kasvattajalta voi koiran luonne olla täysin erilainen kuin esimerkiksi sen vanhemmilla. Ilmaisemalla minkälaista koiraa toivot, löydät helpoiten sinulle sopivan kumppanin.

Moni koiraa haluava toivoo ehdottomasti pentua, koska pennun uskotaan olevan helppo kouluttaa mieleisekseen. On totta, että pennuilla ei ole vielä ongelmakäytöstä, jonka ratkaisemisessa voi mennä aikaa, eikä pentuja ole aina tarjolla koiratarhoilla. Aikuisen koiran kohdalla mahdolliset ongelmakohdat ovat jo tiedossa ja tietää, minkälaisen lemmikin itselleen saa.

Koiraa ostava toivoo yleensä tukea koiran kasvattajalta, etenkin jos kyseessä on ensimmäinen koira. Tämä on ymmärrettävää, onhan kyseessä suuri elämänmuutos. Vaikka adoptiokoiran kasvattaja ei yleensä ole tiedossa, adoptiokoiraa hankkivan ei kuitenkaan tarvitse missään nimessä jäädä ilman tukea, sillä koiratarhat ovat äärimmäisen kiinnostuneita koiran kuulumisista myös adoption jälkeen.

Myös adoptiokoiran suhteen on siis mahdollista saada hyviä vinkkejä esimerkiksi koiran ongelmakäytökseen.

Koiran voi adoptoida myös ulkomailta

Toisinaan koiratarhoilla kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, eikä Suomessa ole kotia etsiviä sopivia koiria. Tämä on sinänsä onnekas tilanne, sillä se kertoo siitä että näillä koirilla on oma koti, eivätkä ne näin ollen tarvitse adoptiokotia.

Suomalaiset yhdistykset välittävät kuitenkin koiria myös ulkomailta, ja monessa maassa kotia etsiviä koiria onkin lukuisia. Yhdistykset auttavat koiran hankinnassa ja auttavat sinua löytämään itsellesi sopivan koiraystävän. Adoptoi koira ulkomailta, mikäli et löydä toivomaasi Suomesta, niin vaihtoehtosi kasvavat reilusti.

Koiran adoptoiminen koiratarhalta, erityisesti ulkomailta, on moraalisesti hyvä teko, olettaen että valitsee omalle perheelleen sopivan eläimen. Erityisesti iäkkäät tai jotakin sairautta sairastavat koirat eivät löydä helposti uusia koteja, ja ne saattavat joutua viettämään tarhoilla vuosia. Ulkomailla koiria saatetaan myös lopettaa, sillä kaikille ei yksinkertaisesti ole tilaa. Pienen ja söpön pennun sijaan kannattaakin harkita, olisiko perheenne oikea paikka vaikkapa vetreälle vanhukselle.

Koiran hankinta on aina vastuullinen päätös, johon kannattaa käyttää paljon aikaa ja vertailla eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet, oli kyse sitten koiran tyypistä, iästä tai sukupuolesta. Vertailemalla mahdollisuutesi löytää sopiva vaihtoehto kasvavat merkittävästi. Koirien lisäksi kannattaa vertailla myös kasinobonukset ja tutustua bonusvinkkeihin aina ennen pelaamista.